W roku 2025 mieszkańcy Ciechanowa będą mieli okazję skorzystać z nowego, nowoczesnego żłobka miejskiego, który zostanie oddany do ich dyspozycji. Inwestycja ta jest odpowiedzią na stale rosnące zapotrzebowanie na miejsca w żłobkach w mieście. Obecnie dostępnych jest jedynie 76 miejsc, ale aby sprostać potrzebom rodziców, podjęto decyzję o budowie nowego pięciooddziałowego żłobka, który zwiększy dostępność o 100 dodatkowych miejsc.

Lokalizacją dla tego innowacyjnego obiektu została wyznaczona działka miejska o powierzchni ponad 5 tysięcy metrów kwadratowych przy ul. Prymasa Tysiąclecia. Ten duży teren pozwala na stworzenie nowoczesnej placówki, zgodnie z zasadami zrównoważonego budownictwa. W ramach projektu przewidziano także obszerny plac zabaw oraz wiele rozwiązań, które sprawią, że budynek będzie zarówno ekonomiczny, jak i przyjazny dla środowiska.

Realizację tego projektu powierzono renomowanej firmie Unihouse, specjalizującej się w technologii modułowej. Dzięki tej technologii, wykorzystującej drewnianą konstrukcję szkieletową oraz doskonale izolującą wełnę mineralną, możliwe jest osiągnięcie wysokiej efektywności energetycznej budynku. Ponadto, na dachu żłobka zostaną zamontowane panele fotowoltaiczne, które będą generować energię, pokrywającą jego zapotrzebowanie.

Optymalizacja kosztów utrzymania budynku to kluczowy aspekt inwestycji w obiekty użyteczności publicznej. Nowy żłobek zostanie wyposażony w pompy ciepła, które posłużą do ogrzewania budynku i podgrzewania wody użytkowej. Dzięki temu wykorzystane zostaną odnawialne źródła energii, przyczyniając się do redukcji emisji szkodliwych substancji.

Wybór drewna jako głównego materiału budowlanego ma również swoje zalety. Drewno zapewnia doskonałą izolację termiczną oraz wysoki poziom bezpieczeństwa pożarowego. Drewniane komponenty używane do budowy modułów są poddawane rygorystycznym testom i spełniają najwyższe normy odporności pożarowej, zarówno w Polsce, jak i na innych europejskich rynkach.

Budynek nowego żłobka będzie jednokondygnacyjny i będzie miał powierzchnię użytkową około 1070 metrów kwadratowych. Wykonawca nie tylko zbuduje budynek, ale również kompleksowo wyposaży go w niezbędne zaplecze administracyjne, socjalne oraz techniczne. Dodatkowo, przewidziano plac zabaw i zagospodarowanie pozostałej części działki.

Termin realizacji tego ambitnego projektu, włączając w to prace projektowe, wynosi 650 dni od daty podpisania umowy. Jest to krok w stronę stworzenia nowoczesnej i ekologicznej placówki, spełniającej potrzeby rodziców i zapewniającej dzieciom bezpieczne i komfortowe miejsce do rozwoju.